Saadet Partisi lideri Karamollaoğlu’ndan AKP’nin Filistin mitingine ilişkin yorum: ‘Tayyip Bey gösteri yapmak istiyor’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ardından Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu da Hamas’ı terör örgütü olarak görmediğini söyledi.
Hamas’ı “Filistin direniş örgütü” olarak tanımlayan Karamollaoğlu, “Hamas’ı terör örgütü olarak görmüyorum.”
28 Mayıs Cumhurbaşkanlığı seçiminin “kılla” kaybedildiğini savunan Karamollaoğlu, “Evet bir başarısızlık var ama bu anlaşılır bir başarısızlıktır, yenilgi değil.”
Karamollaoğlu, parti genel merkezinde gazetecilerle kahvaltıda bir araya gelerek gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
Karamollaoğlu, İsrail’in şu anda bulunduğu toprakların tamamını işgal ederek ele geçirdiğini, BM kararlarına uymadığını söyledi.
Filistin’in kendi topraklarını savunmaya çalıştığını ve bu çerçevede direniş örgütlerinin kurulduğunu kaydeden Karamollaoğlu, Erdoğan’ın Hamas’a bakışını şöyle pekiştirdi:
“Filistinliler kendi topraklarını koruyor. Gayri meşru ilan edilince kendilerini gizleme ihtiyacı duydular. Hamas dediğimiz şey Filistin direniş örgütüdür. Bunun Abbas’ın aktardığı açık bir tarafı da var, özellikle Gazze bölgesinde direnecek bir grup da var.
“İsrail kendi eylemlerinin gayri meşruluğunu düşünmüyor, bu bizimdir diyor. Buranın ‘vaadedilen topraklar’ olduğunu iddia ediyor. Hamas, ‘Hayır, biz yüzlerce yıldır buradayız, topraklarımızı savunacağız’ diyor. Ben Hamas’ı böyle görüyorum. Bu nedenle terör örgütü olarak görmüyorum. Sayın Erdoğan son konuşmasında bunu açıkça ifade etti.”
Filistin’e destek mitingi: ‘Milyonların mesajını topluyoruz’
Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) Filistin’e destek amacıyla Cumartesi günü İstanbul’da düzenleyeceği mitingi değerlendiren Karamollaoğlu, “Tayyip Bey orada gösteri yapmak istiyor. ‘Bakın milyonları topluyoruz’ mesajını vermek istiyor” dedi.
Hükümetlerin değil halkın miting yapması gerektiğine işaret eden Karamollaoğlu, “Bizim tavrımız şudur ki hükümetler miting yapmaz, iktidardakiler politika üretir. Bu nedenle bu mitingin uygunsuz olduğunu düşünüyoruz. Mitinge genel bir davet vardı, özel bir davet yoktu. “Davetiye açık olsa da özel bir davet gönderileceğini düşünmüyorum” dedi.
‘Kürecik kapatılmalı’
ABD’nin İsrail’e verdiği desteği hatırlatan ve Türkiye’deki ABD üslerine yönelik tutumlarının sorulduğunu hatırlatan Karamollaoğlu, bu ülkenin İsrail’e destek olarak “dünya savaşına yol açacak adımlar attığını” söyledi.
Karamollaoğlu, “ABD bizim müttefikimizdi ama artık müttefikimiz olduğuna inanmıyorum. Karşıt cephelerdeyiz. Bana göre Kürecik kapatılmalıdır. Artık Kürecik gibi bir yerin Türkiye’de olmaması gerektiği kanaatindeyim” dedi.
İsveç’in NATO üyeliği: ‘Olumlu bir tavır sergilemiyoruz’
TBMM’ye havale edilen İsveç’in NATO üyeliğine katılımı protokolüne ilişkin partisinin tutumunun sorulması üzerine Karamollaoğlu, Suriye-Irak önergesinin oylanmasında grubu serbest bıraktıklarını hatırlattı ancak yapamayacaklarını belirtti. benzer bir duruş izleyin:
“Bizim tavrımız bu noktada olumlu bir tavır almamamızdır. Ama o günün şartlarına bir kez daha bakacağız. Bildiğiniz gibi son oylamadan sonra milletvekillerimizi serbest bıraktık. “Burada benzer bir tutum olmayacak ama büyük ihtimalle bu konuyu bir kez daha ele alma ihtiyacı hissedeceğiz.”
İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları karşısında NATO’nun sessiz kaldığını ve bir anlamda katliamları güçlendirdiğini savunan Karamollaoğlu, “Burada (Gazze) açıkça bir cinayet ve katliam işleniyor. “NATO bu kimliğe kavuşursa NATO’dan çıkalım, daha iyi olur” dedi.
‘Seçim sonuçları yenilgi değil’
14 ve 28 Mayıs seçimlerinde muhalefetin başarısız olmasının nedenleri sorulduğunda Karamollaoğlu, seçimlerden birkaç hafta önce yapılan anketlerde Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı oy oranının yüzde 51,6’ya yükseldiğini ve ortaya bir tablo çıktığını söyledi. Mecliste çoğunluğun sağlandığı görüldü.
Varsayımların bekledikleri sonuçları vermediğini belirten Karamollaoğlu, “Fakat parti içinde birbiriyle çatışanlar bunu abartmaya çalıştı. CHP içinde yaşanan çalkantıyı ben böyle görüyorum. “İç muhalefet var” dedi.
Karamollaoğlu, “seçim sonuçlarını yenilgi olarak görmediğini” vurguladı:
“Yüzde 48 bile olsa bunun bir yenilgi olduğunu düşünmüyorum. Muhalefet son yıllara kadar böyle bir sonuca ulaşamamıştı. Herşeye rağmen kıl payı kaçırdığını düşünüyorum.
“Şartlar devam etseydi bu seçimde başarılı olabilirdik. Evet bir başarısızlık var ama bu bir yenilgi değil, anlaşılabilir bir başarısızlıktır. “Bu, CHP içinde kişisel çatışmalar nedeniyle bir yenilgi olarak değerlendirildi.”
‘Seçimlere amblemimizle gireceğiz, dirsek dirseğe temas bırakmayacağız’
CHP’nin yerel seçimlerde seçim işbirliği teklif etmesi halinde tavırları ne olur sorusunu yanıtlayan Karamollaoğlu, her yerde seçime kendi amblemleriyle girme kararı aldıklarını hatırlattı:
“Ancak dirsek temasından vazgeçmeyeceğimizi de ekledik. “Zamanı geldiğinde, anlaşma yapılması halinde bazı seçim bölgelerinde farklı bir duruş sergileme fırsatı doğabilir.”
Karamollaoğlu, Altılı Masa’nın artık bittiğini ve “ardından gelen kavgaların” da bunu gösterdiğini kaydetti. CHP’de yönetim değişikliğinin ittifaklara yönelik tavrını değiştirip değiştirmeyeceği sorulduğunda ise şöyle konuştu: “Hayır. CHP ana muhalefet partisi. Kongreye gidiyorlar. Değişiklik olabilir de olmayabilir de ama o kitap.” Şimdilik kapalı kabul ediliyor.”